Žiedadulkės, dulkės, augintiniai ir maistas yra įprasti alergenai. Tačiau tai nėra vieninteliai dalykai, kurie gali sukelti alergines reakcijas. Odos kontaktas su auksu kai kuriems žmonėms taip pat sukelia alerginę reakciją.

Nėra tiksliai žinoma, kiek žmonių patiria neigiamą reakciją į auksą. Tačiau 2001 m. atliktame tyrime iš 4101 žmonių, kuriems buvo atliekamas aukso alergijos testas, maždaug 9,5% žmonių testas buvo teigiamas, taip pat didžioji dalis buvo moterų, nei vyrų.

Tačiau, būtina suprasti, kad neigiama reakcija į auksą dažniausiai atsiranda ne dėl paties aukso, o dėl aukso gaminiuose esančių priemaišų, kitų metalų, tokių kaip nikelis.

Kokie yra galimi alergijos simptomai?

  • Odos patinimas;
  • Bėrimai;
  • Odos paraudimas;
  • Niežulys;
  • Tamsios dėmės;
  • Pūslių susidarymas.

Simptomai gali būti nuo lengvo iki sunkaus, kurie gali atsirasti iškart po kontakto su auksiniu gaminiu arba po ilgesnio nešiojimo.

Tiksli alergijos auksui priežastis nėra nežinoma, tačiau simptomai atsiranda, kai imuninė sistema tampa jautri metalui. Jei žmogus alergiškas kitoms metalų rūšims ar šeimos istorijoje buvo alergija nikeliui, metalui – padidėja rizika atsirasti alergijai auksui.   

Visuose auksiniuose gaminiuose yra ne tik aukso, bet ir papildomų metalo priemaišų tokių kaip nikelis. Kuo didesnė auksinio gaminio praba, tuo mažiau priemaišų gaminyje yra.  

KOKS GYDYMAS?

Jei po auksinių papuošalų nešiojimo atsiranda tokių simptomų kaip niežulys, patinimas, paraudimas ir pūslių susidarymas, geriausias būdas – naudoti nereceptinį vietinį kortikosteroidų kremą. Norint sumažinti niežulį, būtina drėkinti odą ar uždėti vėsų kompresą.