Yra manančių, kad deimantas ir briliantas – tas pats, o šie žodžiai vartojami kaip sinonimai. Tačiau visi briliantai yra deimantai, bet ne visi deimantai – briliantai. Tad kur slypi jų skirtumas?

Deimantas – natūraliai susiformavęs akmuo iš grynos anglies.  Neapdorotas deimantas, vizualiai neprimena brangaus akmens, tačiau šlifuojant, apdirbant ir suteikiant jam atitinkamą formą deimantas virsta taip visų mylimu brangakmeniu. Šlifuotas deimantas gali būti įvairių formų: apvalus, ovalo, pagalvėlės, princesės, širdelės, stačiakampio, kriaušės, markizės ir kita.

Briliantas – brangakmenis, kuris gaunamas tam tikrais būdais apdorojant deimantą. Dėl šios priežasties ir yra sakoma, kad visi briliantai yra deimantai, nes taikant tam tikras technikas jis apdorojamas, kol virsta briliantu. Briliantas yra – šlifuotas apvalios formos deimantas, išsiskiriantis briaunų skaičiumi – jų turi 57 arba 58.

Kurio vertė didesnė? Brilianto ar deimanto?

Deimantas – neapdorotas brangakmenis, o briliantas – tam tikra formos ir pjūvio apdirbtas deimantas. Tačiau, kurio vertė didesnė, priklauso ne nuo to.

Pagrindiniai veiksniai, kurie nustato deimanto ir brilianto vertę – 4C taisyklė. Pagal šią taisyklę yra nustatoma deimanto ir brilianto vertė:

  • Karatai (Carat);
  • Spalva (Colour);
  • Skaidrumas (Clarity);
  • Šlifavimas (Cut).

Daugiau apie 4C taisykles galite sužinoti ČIA

Taigi, atsižvelgus į šiuos kriterijus, galėsite išsirinkti tobulą deimantą, o gal briliantą – spręsti Jums!